
Fermierii epocii online: FarmVille, jocul care a acaparat int
Plantații demne de moșieri post-moderni sunt populate de milioane de utilizatori de Facebook, dintre care câteva sute de români. Hățișul vieții urbane are nevoie din când în când de o evadare, fie ea și virtuală, la țară.
înhăitează pentru tot felulde complicități cu arme și inamici ce trebuie lichidați. Cel mai recent
produs marca Zynga este FishVille, unde ferma este înlocuită cu un acvariu.
 Piesa de rezistență rămâne, totuși, FarmVille, unde "robesc" zi de zi peste 63 de milioane de utilizatori Facebook, aproape de trei ori populația României. Măsura freneziei din jurul acestui joc este descrisă pe larg inclusiv de un articol generos în New York Times: Pe bloguri precum FarmVille Freak (al cărui slogan este "Nu mă pot opri din privit recolta"), dar și pe altele, oamenii împărtășesc ponturi despre crescutul culturilor sau se plâng de dependența pe care o are partenerul de viață față de joc.
O bloggeriță anonimă care spunea că este însărcinată scrie: "Eram lihnită de foame iar el îmi zicea să mai aștept câteva minute ca să-și poată crește zmeura. Am așteptat pur și simplu în mașină după el ca să-i crească nenorocita de zmeură". FarmVille a devenit cea mai populară aplicație din istoria Facebook, iar potrivit Zynga 22 de milioane de utilizatori intră el puțin o dată pe zi în joc.
Jocul are reguli simple la început, dar se ramifică pe măsura orelor petrecute în câmpul muncii din FarmVille. Ți se dă niște pământ și niște semințe ce pot fi plantate, crescute și apoi vândute ca produse finale contra unor monede virtuale. Pe măsură ce aduni bani, poți cumpăra tot felul de lucruri, de la banale seminte de dovleac, până la unele extravagante precum elefanți sau flamingo. Jucătorii mai nerăbdători pot folosi inclusiv cărți de credit sau conturi de PayPal pentru a cumpăra și mai multe monede virtuale. O anchetă recentă, semnată de Michael Arrington de la Tech Crunch, arată inclusiv că jocul îi încureajează fățiș pe minori să scoată bani din buzunar pentru o fermă mai arătoasă.
Anca nu face excepție de la mania FarmVille: "Încet-încet, mi-am pus pământ, l-am cultivat, am avut vecini, am început să primesc animale și alte cadouri. Am intrat constant, în timpul prânzului, când nu mai eram în stare să mă concentrez la altceva și câte o oră-două seara". Încearcă să își limiteze, totuși dependența și să-și țină pornirile de moșier în frâu: "Nu mă stresez să ajung la un mega-nivel, ci să apuc să îmi culeg recoltele la timp. Am colegi care m-au depășit de mult pentru că intră mult mai des. În Farmville nu te bați cu nimeni și nu te înhăitezi cu nimeni să bați pe cineva, să cucerești ceva, petreci mai mult timp cu tine decât cu vecinii, și daca te bați pentru ceva atunci ăla poate să fie de exemplu prestigiu".
Jocul a făcut-o folositoare pentru prieteni de Facebook pe care nu-i mai văzuse pe viu de vreme îndelungată: "Îmi scriu sau mă sună, deși vorbim de trei ori pe an în rest, să îmi ceară cadouri sau sa-i accept vecini". Anca poate face inclusiv un inventar al celor care îi sunt vecini pe FarmVille: "Sunt foarte mulți oameni din industria online care joacă, mulți din PR, inclusiv de pe conturile firmelor pe care le manageriază. Nu cred că e companie în care să nu fie doi la țigară sau în pauza de masă care să nu voească măcar o dată de Farmville"
Sursa realitatea.net
|